Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam en kunnen onder invloed van o.a. je hormonen verschillende zwangerschapsklachten ontstaan. De meest voorkomende zijn:
- Misselijkheid Vooral in de eerste drie of vier maanden van je zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en/of overgeven. Deze klachten worden veroorzaakt door een snelle stijging van het zwangerschapshormoon in je bloed. Niet eten maakt het vaak alleen maar erger.
Het advies is om te beginnen met een licht ontbijt en daarna verspreid over de dag kleine en lichte maaltijden te nemen. Blijf ook altijd goed drinken. Soms helpt gember tegen de misselijkheid. - Moeheid Onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron kun je in het eerste trimester een flinke vermoeidheid ervaren. Daarna neemt de vermoeidheid vaak af om in het derde trimester weer terug te keren. Dit heeft voornamelijk te maken met lichamelijke klachten oftewel de laatste loodjes van de zwangerschap. Geef gerust toe aan die vermoeidheid en probeer ook overdag je rust te nemen.
- Vaak plassen Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je vaker moet plassen dan normaal.
De baarmoeder groeit en zo ontstaat er steeds meer druk op de blaas. Indien het vaker plassen gepaard gaat met onderbuikpijn of pijn bij het plassen laat dan voor de zekerheid de urine controleren bij de huisarts op een blaasontsteking; deze kan goed behandeld worden in de zwangerschap. - Bandenpijn De baarmoeder wordt op haar plaats gehouden door banden. Omdat tijdens de zwangerschap de baarmoeder groeit komt er steeds meer druk te staan op de banden. Dit kan pijnklachten als steken in de liezen, rug, onderbuik en bil/been veroorzaken. Vooral bij plotselinge en snelle bewegingen. Probeer dit zo veel mogelijk te vermijden. Soms helpt het de buik te ondersteunen en warmte heeft ook vaak een positieve uitwerking. Bandenpijn kan geen kwaad.
-
Brandend maagzuur kan ontstaan omdat de baarmoeder groeit en tegen de maag aan duwt. Daarnaast werkt de kringspier tussen maag en slokdarm niet meer optimaal door de zwangerschapshormonen. Sommige voedingsmiddelen als koffie, koolzuurhoudende producten, vetten en sinaasappelsap kunnen de klachten verergeren. Vla en melk helpen vaak tegen brandend maagzuur.Mocht dat niet het geval zijn dan mag je hiervoor ook medicatie gebruiken.
-
Obstipatie Tijdens de zwangerschap gaan de darmen trager werken, dit gebeurt onder invloed van zwangerschapshormonen. De ontlasting kan minder vaak komen en kan harder zijn dan dat je gewend bent. Goed blijven drinken en vezelrijk eten in combinatie met wat lichaamsbeweging is belangrijk voor de stoelgang.
-
Bekken/rug klachten Veel vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap klachten van de rug en het bekken. Vooral als de zwangerschap wat verder gevorderd is, verandert je gewicht en houding en is het bekken meer bewegelijk. Een juiste houding kan de klachten verminderen. Wij raden altijd aan contact op te nemen met een (bekken)fysiotherapeut voor advies en oefeningen.
-
Harde buik De baarmoeder is een grote spier die vooral aan het einde van de zwangerschap kan gaan samentrekken. Dit noemen ze een harde buik. Na een tijdje zal je buik weer ontspannen en voelt hij niet meer hard aan. Een harde buik is over het algemeen niet pijnlijk en zorgt niet voor ontsluiting. Een harde buik kan ook ontstaan door te veel fysiek inspannen of door drukte.
Het advies is dan om het rustiger aan te doen. Ook warmte helpt je buik te ontspannen zodat de harde buik zal afnemen. De frequentie van een harde buik is per zwangere verschillend. Indien een harde buik regelmatig om de vijf minuten voorkomt of pijnlijk is neem dan contact met ons op.