Na de bevalling begint de kraamperiode. Een hele mooie en bijzondere tijd, maar ook een tijd waarin er veel veranderingen plaats vinden en er veel op je af komt. Daarnaast heb je net een zwangerschap en bevalling achter de rug en daarvan moet je ook herstellen. Tijdens het kraambed zullen wij je samen met de kraamverzorgster begeleiden.

Kraamzorg

In het begin van de zwangerschap zullen wij je vragen om de kraamzorg te regelen. Dit moet geregeld zijn voor de 16e week van de zwangerschap. Je kunt je rechtstreeks aanmelden bij de kraamzorginstantie of via de verzekeraar. Indien je de kraamzorg aanvraagt via de verzekeraar geef dan duidelijk aan welk kraamzorgbureau je voorkeur heeft. Deze voorkeur zal altijd gehonoreerd worden.

De kraamverzorgster zal ons tijdens de bevalling assisteren en zal in de eerste acht tot tien dagen na de geboorte bij jullie thuis zijn. De kraamverzorgster zal jullie helpen met de verzorging van jullie kindje en veel tips en adviezen geven. Daarnaast zal ze iedere dag controles uitvoeren bij jullie kindje en de kraamvrouw. De kraamverzorgster staat altijd in contact met de verloskundige en indien nodig zal zij de verloskundige inschakelen. Wij werken samen met verschillende kraamzorgcentra; zie voor contactgegevens ‘Overige’.

Kraambedcontroles

Tijdens het kraambed komen wij om de dag een visite bij je afleggen en mocht het nodig zijn dan komen wij vaker. Wij zullen het kraambed afsluiten rond de 8e of 10e dag na de bevalling. Tijdens deze visites zullen wij het over de bevalling hebben en hoe deze is gegaan. Daarnaast bespreken wij bij elke visite de standaard controles.

De controles zullen gedaan worden door de kraamverzorgster en zij zal alles bijhouden in het kraamdossier. Zo hebben wij een goed overzicht en kunnen we optimale zorg verlenen. Mocht de kraamverzorgster niet aanwezig zijn en heb je toch vragen dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Kraamkwaaltjes

  • Bloedverlies Na de bevalling zal je last hebben van bloedverlies. De eerste paar dagen kan dit gepaard gaan met het verlies van stolsels. Deze kunnen de grootte hebben van een mandarijn of sinaasappel. Je hoeft hiervan niet te schrikken want het kan absoluut geen kwaad als het bloedverlies daarna weer normaal en stabiel blijft. Na verloop van tijd zal het bloedverlies steeds verder afnemen en 4 tot 6 weken na de bevalling zal het bloedverlies helemaal gestopt zijn. Bij twijfel mag je altijd contact met ons opnemen.
  • Naweeën Naast het bloedverlies kan het zo zijn dat je na de bevalling nog flinke buikpijn kunt ervaren. Dit noemen wel ook wel naweeën. Vooral als je bevalling erg snel is verlopen of als je kindje aan de borst drinkt komen naweeën vaak voor. De eerste dag kunnen deze pijnlijk zijn, maar het zal in de loop van een paar dagen afnemen. Tegen naweeën kun je niet veel doen; om de pijn te verlichten mag je paracetamol nemen.
  • Stuwing is het groter worden van de borsten door de toename van de melk(klier) productie. Meestal gebeurt dit rond de 3e of 4e dag van het kraambed. Het is belangrijk om je kindje goed en vaak aan de borst te laten drinken om zo de druk te verminderen. Mocht dit de klachten niet verminderen dan kan je eventueel gebruik maken van een kolf. Wij adviseren een goed strak zittende bh aan te doen en de borsten eventueel te koelen. Ook vrouwen die geen borstvoeding geven kunnen last krijgen van stuwing.
  • Kraamtranen Ongeveer de 4e of 5e dag van de kraamtijd staat bekend als de dag van de kraamtranen. In een korte tijd gebeurt er veel en vaak speelt ook slaapgebrek een rol. Op deze dipdag komen dan de tranen tevoorschijn. Laat deze tranen maar gewoon komen en vaak lucht het enorm op om deze emoties toe te laten. Hierna gaat het meestal weer een stuk beter. Indien depressieve klachten blijven aanhouden, neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.

Borstvoeding

Borstvoeding geven is het beste voor moeder en kind. Borstvoeding vergt wel wat inzet van jou en je partner omdat dit in de eerste week soms niet helemaal vanzelf loopt. Het is ook belangrijk dat je zelf achter het geven van borstvoeding staat. Een cursus over borstvoeding kan een goede voorbereiding zijn, zie ook onder de knop ‘Overige’.

Er zitten meerde voordelen aan het geven van borstvoeding:

  • Borstvoeding geven is veilig, altijd beschikbaar en op de juiste temperatuur en het kan niet bederven.
  • Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind. Voor je kindje is een goede binding belangrijk voor een gezonde emotionele ontwikkeling. Voor jezelf zorgt een goede hechting ervoor dat je je kind beter begrijpt en zo makkelijker aan de behoefte van je kind tegemoet kan komen.
  • Borstvoeding bevat alle noodzakelijke voedingstoffen die je kindje de eerste zes maanden nodig heeft en is een belangrijke voedingsbron naast het vaste voedsel dat je later aan je kind gaat geven. Daarnaast is de samenstelling van borstvoeding precies afgestemd op de behoefte van je baby.
  • Borstvoeding bevat antistoffen waardoor kinderen minder vaak ziek zijn. Kinderen die borstvoeding krijgen hebben minder vaak last van oorontstekingen, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen en diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem. Daarnaast hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder last van allergische aandoeningen. Vooral als je kindje minimaal 6 maanden borstvoeding heeft gehad.
  • Door het geven van borstvoeding herstelt je lichaam na de bevalling sneller. De baarmoeder trekt zich sneller samen en vaak zie je dat het vloeien na de bevalling eerder stopt. Een ander bijkomend voordeel is dat je het extra lichaamsvet dat je tijdens de zwangerschap hebt aangemaakt makkelijker kwijt kan raken.
  • Als je borstvoeding geeft heb je minder kans op borstkanker en eierstokkanker. Hoe langer je voedt hoe lager de kans hierop. Daarnaast is er ook minder kans op osteoporose.

Kunstvoeding

Wil je graag kunstvoeding geven of kan/mag je geen borstvoeding geven i.v.m. bijvoorbeeld medicijngebruik of borstoperaties, dan zijn er een aantal merken kunstvoeding te krijgen. Grote onderlinge verschillen zijn er niet. Het maakt dus weinig uit welk merk voeding je koopt.

Hielprik / gehoorscreening

In de eerste week na de geboorte van je kindje zal tussen de 4e en de 8e dag de hielprik en de gehoorscreening worden gedaan.

Voor de hielprik zal er een paar druppels bloed worden afgenomen uit de hiel van je kindje.
De hielprik is een onderzoek dat niet verplicht is en er zal altijd eerst toestemming worden gevraagd voordat de hielprik gedaan wordt. De hielprik wordt uitgevoerd om snel ziektes op te sporen die ernstige schade aan de lichamelijk en geestelijke ontwikkeling kunnen veroorzaken, te kunnen voorkomen of te beperken. Sommige van deze ziektes zijn niet te genezen maar wel goed te behandelen met bijvoorbeeld medicatie of een dieet. Het is dus in het belang van de gezondheid van je kindje dat je meedoet aan het onderzoek.

De gehoorscreening wordt thuis gedaan met behulp van een zacht dopje dat in het oor van je kindje gaat. Het dopje is verbonden met een meetapparaat. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. Je baby merkt er nauwelijks iets van en slaapt meestal rustig door. De uitslag van de gehoortest is direct bekend.

Voor meer informatie zie ook:
http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:195343&type=org&disposition=inline&ns_nc=1

Aangifte

Na de geboorte van je kind, moet je aangifte doen bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je kind geboren is. Dit dient binnen 3 werkdagen na de bevalling te gebeuren. Zaterdagen, zondagen en algemeen erkende feestdagen tellen niet mee voor de aangiftetermijn.

Woon je in een andere gemeente dan waar je kind geboren is, dan stuurt de gemeente waar je aangifte doet, bericht naar de gemeente waar jullie wonen. De woongemeente schrijft jullie kind in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) in.

Degene die aangifte van geboorte mogen doen zijn:

  • De vader
  • Als de vader ontbreekt of niet in staat is de aangifte te doen: iemand anders die aanwezig was bij de bevalling
  • De moeder mag altijd aangifte doen

Benodigde documenten voor geboorteaangifte

  • Geldig identiteitsbewijs van de aangever
  • Geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • Eventueel trouwboekje (jullie kind wordt dan bijgeschreven in jullie trouwboekje)
  • Eventueel akte van erkenning (als je kind voor de geboorte is erkend)
  • Eventueel akte van naamkeuze (als bij de erkenning van jullie kind voor de geboorte vastgelegd is welke achternaam jullie kind krijgt).

Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Ongeveer 2 weken na de geboorte van je van kindje komt de jeugdverpleegkundige van GGD Twente Jeugdgezondheidszorg bij u op huisbezoek. Zij nemen de zorg van de verloskundige over.

  • De jeugdverpleegkundige komt kennismaken en vertelt wat je van haar mag verwachten
  • Ze legt uit wat het consultatiebureau is
  • Ze vertelt over het digitaal dossier van je kind
  • Je krijgt een uitnodiging voor het eerste bezoek aan het consultatiebureau
  • En natuurlijk kunt je direct al vragen stellen

De vervolgafspraak zal plaats vinden op het consultatiebureau zelf. Het consultatiebureau volgt de groei en de ontwikkeling van je kind en verzorgen de vaccinaties. Verder kun je altijd bij ze terecht met vragen over de opvoeding van je kind; verzorging, voeding, slaapritme, veiligheid, gedrag, kruipen, lopen enz.

Medisch kraambed

Mocht je onder behandeling staan bij de gynaecoloog dan zal je voor de kraamperiode een verloskundige moeten regelen die tijdens het kraambed bij je thuis komt voor de controles. Ook hiervoor kun je bij ons terecht. Je kunt je aanmelden via de knop ‘Inschrijving aanmelden’ of natuurlijk telefonisch een afspraak maken. Wij zullen proberen tijdens de zwangerschap een afspraak te maken om alvast kennis te maken. Wanneer je bevallen bent krijgen wij automatisch bericht vanuit het ziekenhuis en komen wij de dag na thuiskomst bij je langs.

Nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling vind de nacontrole plaats. Onze assistente neemt tegen die tijd contact met je op om een afspraak te maken. Tijdens de nacontrole zullen we het hebben over de bevalling, de kraamperiode en de tijd na de kraamperiode. Mochten er klachten en/of vragen zijn gerelateerd aan de bevalling en kraamtijd dan zullen wij deze beantwoorden.

Ben je in de zwangerschap bij ons onder controle geweest maar in het ziekenhuis bevallen ook dan ben je natuurlijk welkom voor de nacontrole. Met de nacontrole sluiten wij onze zorg helemaal af.