Het moment van de bevalling is een spannende maar ook een mooie ervaring. Meestal beval je tussen de 37 en 42 weken. Tijdens de zwangerschap wordt je uitgebreid geïnformeerd over de bevalling; hieronder lees je er ook meer over.
Plaats van bevallen
In Nederland kun je als zwangere kiezen waar je wilt bevallen. Thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). Wij adviseren te kiezen voor een plek waar jij en je partner je goed bij voelen. Indien je kiest om te bevallen in het ziekenhuis is het verstandig naar je verzekeringspolis te kijken. Het kan zijn dat je verzekering een eigen bijdrage verlangt, dit is afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Naast de verloskundige zal er tijdens de bevalling ook kraamzorg aanwezig zijn.
Wij doen de poliklinische bevallingen in het Vrouw Kind Centrum van het MST Enschede.
Belinstructies
Een gezonde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Wanneer de bevalling precies begint is moeilijk te zeggen. Een bevalling kan op twee manieren beginnen; met weeën of met het breken van de vliezen. Wanneer moet je ons bellen?
- Bij een uur lang goede weeën die om de 4-5 minuten komen. Dit houdt in een wee van ongeveer 60 seconden gevolgt door een pauze van 3-4 minuten, gevolgt door een wee van 60 seconden etc.
- Bij vruchtwaterverlies: probeer in dat geval wat vruchtwater voor ons op te vangen en gooi niet direct natte broekjes in de wasmachine. Zo kunnen wij beter beoordelen of het inderdaad vruchtwater is en wat de kleur daarvan is. Vruchtwater hoort helder (rose) van kleur te zijn en kunnen witte vlokjes bevatten. Indien het kindje niet is ingedaald en de vliezen breken, ga dan liggen en wacht totdat wij komen.
- Bij bloedverlies: het kan zijn dat je wat bloederig slijm gaat verliezen rond de bevalling.
Dit noemen ze ook wel de slijmprop. Dit betekend niet dat je direct gaat bevallen, het kan zelfs nog wel een paar dagen duren. Ook tijdens de bevalling kan je bloederig slijm verliezen, dit hoort erbij. Wanneer er sprake is van ruim helderrood bloedverlies (binnen het uur een maandverband vol) neem dan altijd direct contact met ons op. - Bij weeën of vruchtwaterverlies voor de 37 weken zwangerschap!
- Bij ongerustheid en twijfel mag je altijd bellen.
Benodigdheden
Voor zowel de thuisbevalling als de poliklinische bevalling heb je het onderstaande nodig. Vaak zit het meeste al in het kraampakket dat je van de zorgverzekeraar ontvangt. Alles is ook los verkrijgbaar bij o.a. een drogisterij of apotheek.
|
|
Als de bevalling begint neem je contact met ons op en zorg je er voor dat al deze spullen klaar staan op een kastje of strijkplank in de kamer waar je gaat bevallen. De po mag onder het bed bewaard worden. Verder is het belangrijk dat het matras beschermd is en het bed op 80-90cm hoogte staat. Dit kan doormiddel van klossen of het bed op kratjes te zetten. Zorg dat de kamer waar je gaat bevallen schoon is en een temperatuur heeft van ongeveer 23 graden.
Indien je hebt gekozen om in het ziekenhuis te gaan bevallen (poliklinisch) dan komen wij altijd eerst bij je thuis voor de controles. Dus ook dan is het belangrijk dat je bed op 80-90cm hoogte staat. Pas als de ontsluiting goed op gang is gekomen zullen we je naar het ziekenhuis laten gaan. Als alles goed verloopt, mag je 2 uur na de bevalling al weer naar huis. De kraamzorg zullen wij regelen. Als je in het ziekenhuis bevalt, mogen er maximaal 2 personen mee en je mag in het ziekenhuis geen bezoek ontvangen. Zorg ten tijde van de bevalling dat je een tas met de volgende spullen klaar hebt staan:
|
|
Geboorteplan
In het geboorteplan kun je al je wensen rondom de bevalling opschrijven. Het geboorteplan is bedoeld om je verloskundige en andere zorgverleners zoals de kraamzorg, gynaecoloog en verpleegkundigen te laten weten wat jullie belangrijk vinden tijdens de bevalling. Tegelijkertijd is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Door het schrijven van een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Meestal kun je tijdens de bevalling namelijk niet goed vertellen wat je wilt.
Voor het schrijven van het geboorteplan kun je gebruik maken van de informatie die je rond de 30 weken zwangerschap van je verloskundige krijgt. Daarnaast krijg je ook veel informatie bij een zwangerschapscursus of een voorlichtingsavond die een keer per maand gegeven wordt. Het is belangrijk om het geboorteplan simpel te houden. Beschrijf wat echt belangrijk is voor jullie.
Het geboorteplan zal rond de 32-34 weken besproken worden met de verloskundige. Jullie kunnen dan het geboorteplan toelichten en we kunnen samen bepalen of jullie wensen rondom de bevalling haalbaar zijn.
Je kunt er voor kiezen om zelf een geboorteplan te schrijven, maar je kunt ook een formulier downloaden om ideeën op te doen voor het schrijven van een geboorteplan.
http://www.knovzwanger.nl/docs/uploads/geboorteplan.pdf
Pijnbestrijding
Tijdens de zwangerschap bereidt je je voor op de bevalling. Geen enkele bevalling is hetzelfde en iedere vrouw zal de pijn tijdens de bevalling anders ervaren. De één vindt het goed vol te houden maar een ander zal graag wat tegen de pijn willen hebben. Dit kan en mag allemaal.
Om je enigszins voor te bereiden op bevalling en de pijn die daar bij komt kijken zijn er verschillende voorlichtingsmaterialen ontwikkeld door de KNOV. Eén van de folders is: ‘Jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ Deze folder gaat in het algemeen over de bevalling van begin tot eind, maar ook wat je zelf kan ondernemen om je zo goed mogelijk te kunnen ontspannen tijdens de bevalling.
Tijdens de bevalling is het te allen tijde mogelijk dat je iets kan krijgen tegen de pijn. De pijnstilling kan in twee groepen worden onderverdeeld. De niet medicamenteuze pijnstilling en de medicamenteuze pijnstilling. Als verloskundige mogen wij zelf alleen de niet medicamenteuze pijnstilling aanbieden. Methoden die hier toe behoren zijn o.a. de TENS en het intramuraal waterblok. Het intramuraal waterblok houdt in dat er vier waterinjecties worden toegediend, bijvoorbeeld in de rug, om de pijn te verlichten.
De medicamenteuze pijnstilling mag alleen door een gynaecoloog worden toegediend. Dit betekent dat je dan in het ziekenhuis moet bevallen onder begeleiding van de gynaecoloog. Hieronder vallen onder andere de ruggenprik, pethidine en de remifentanilpijnstilling. Voor meer informatie over deze soorten pijnstilling verwijzen wij je naar de folder van de KNOV: