Home Praktijk Zwangerschap Bevalling Kraambed Overige Contact
 
 
  Inschrijving
aanmelden
  Wanneer
uitgerekend
 
     
 
 

Zwanger! Gefeliciteerd, een mooie maar ook spannende periode breekt aan.
Ook een periode waarin er veel gaat veranderen en veel op je af kan komen.


Een normale en gezonde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Tijdens de zwangerschap zullen wij door middel van controles jouw gezondheid en dat van je ongeboren kindje in de gaten houden. Wanneer het nodig is zullen wij extra onderzoek inzetten of je doorsturen voor extra controles naar het ziekenhuis. Bij vragen of twijfel over je zwangerschap kun je ons te allen tijde bereiken.

• Eerste controle

De eerste controle vindt bij voorkeur plaats tussen de 8 en 10 weken zwangerschap. Je maakt dan kennis met de verloskundige en de assistente. Tijdens deze controle worden vragen gesteld over je gezondheid, de gezondheid van je partner, je naaste familie en eventuele vorige zwangerschap(pen).
Tijdens dit eerste gesprek kun je overigens het het hartje van jullie kindje nog niet horen. Dit kan pas vanaf ongeveer 14 weken. Daarnaast krijg je uitgebreide informatie van onze kant die allemaal is na te lezen in de folder of hier op de website.
Na de eerste controle zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden.
 
•

De echo zal bij voorkeur plaats moeten vinden tussen een zwangerschapsduur van 10+0 en 11+6. De termijnecho zal worden gemaakt door Miriam bij ons in de praktijk.
 

•

Bloedprikken Je krijgt twee labformulieren mee die je moet afgeven op het laboratorium als je bloed gaat prikken. Voor de uitslag geldt; geen bericht is goed bericht. De verschillende locaties waar je bloed kan prikken vindt je onder de knop ‘Overige’. Wil je weten waarop wij allemaal controleren klik dan http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bloedonderzoek_zwangeren
 

•

De kraamzorg moet geregeld zijn voor de 16e week van de zwangerschap. In de tas die je mee krijgt bij de eerste controle zit informatie over de verschillende kraamzorgcentra waarmee wij werken. Welke je uiteindelijk kiest is helemaal aan jullie zelf. Onder de knop ‘Overige’ vind je de gegevens van een aantal kraamzorginstellingen.
 

•

Het erkennen van het ongeboren kindje geld alleen voor partners die niet getrouwd zijn. Voor de erkenning moet je een afspraak maken bij het stadshuis in de gemeente waar je woont. De erkenning moet het liefst geregeld zijn voor de 24e week van je zwangerschap.
 

• Vervolgcontroles

Na het eerste controle zal er een afspraak gemaakt worden voor de vervolgcontroles die zullen plaats vinden volgens een vast schema. Tot 24 weken zwangerschap zal er iedere vier weken een controle plaats vinden, vanaf 24 weken tot 30 weken zit er drie weken tussen de controles. Vanaf 30 weken kom je ieder twee weken bij ons en aan het einde van de zwangerschap is de controle wekelijks.
Dit is vanaf de 36e week van de zwangerschap. Mocht er een reden voor zijn, dan zullen we extra controles inplannen of zullen wij je doorverwijzen naar een gynaecoloog.

De vervolgafspraken bestaan uit de volgende onderdelen:
 
•

Het meten van de bloeddruk

•

Het beoordelen van de groei van de baarmoeder en in een later stadium ook het bepalen van de ligging van het kindje

•

Het luisteren naar het hartje, dit wordt gedaan vanaf de 14e week van de zwangerschap

•

Het stellen van vragen aan de verloskundige en het geven van informatie over de zwangerschap, bevalling en kraambed

•

Indien nodig, wegen en het testen van de urine
 

• Onderzoeken

In de zwangerschap zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Deze onderzoeken zullen tijdens de eerste controle en de vervolgafspraken aan bod komen.
 

•

De termijnecho wordt het liefst gedaan tussen de 10 en 12e week van de zwangerschap. Deze echo bepaalt exact hoeveel weken je zwanger bent en wanneer je uitgerekend bent.
 

•

De combinatietest de combinatietest de combinatietest is een onderzoek waar je zelf voor kunt kiezen en wordt niet standaard gedaan. Met de combinatietest kan worden berekend wat de kans is op een kindje met het Down-, Edwards-, of Patausyndroom. Dit onderzoek wordt niet standaard vergoed door de verzekering en kost ongeveer 165 euro.
De combinatietest wordt bij voorkeur gedaan tussen de 11 en 14 weken van de zwangerschap en bevat twee onderdelen:
- de nekplooimeting: hierbij meten ze door middel van een echo de nekplooi op van de baby
- bloedonderzoek bij de moeder.
Voor meer informatie over dit onderzoek verwijzen we naar de folder of naar de volgende sites:
www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
www.prenatalescreening.nl

De NIPT de NIPT is een onderzoek waar je zelf voor kunt kiezen en wordt niet standaard gedaan. Met de NIPT wordt er gekeken naar de chromosomen van je ongeboren kindje en kan bepaald worden of het kind Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. Dit onderzoek wordt niet standaard vergoed door de verzekering en kost ongeveer 175 euro. De NIPT kan gedaan worden vanaf 11 weken zwangerschap. Bij de NIPT wordt bloed afgenomen bij de moeder. In dit bloed zit DNA afkomstig van de placenta en van moeder. Het DNA van de placenta is bijna altijd gelijk aan het DNA van het kind. Voor meer informatie over dit onderzoek verwijzen we naar de folder of naar de volgende site:
www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
www.prenatalescreening.nl

Als u kiest voor de NIPT, kan dit alleen als u meedoet aan een wetenschappelijke studie genaamd TRIDENT-2. De minister wil laten onderzoeken of de test in Nederland ook goed werkt en wat vrouwen vinden van de NIPT. Kiest u voor de NIPT, dan geeft u toestemming dat onderzoekers uw gegevens mogen gebruiken. Hiervoor teken je een toestemmingsformulier. Op www.meerovernipt.nl lees je meer over de wetenschappelijke studie en wat er gebeurt met de gegevens.
 

•

De 20 weken screeningsecho wordt gedaan tussen de 18e en 22e week van de zwangerschap. Tijdens deze echo wordt het kindje van top tot teen nagekeken op afwijkingen. Je moet je wel realiseren dat deze echo een screeningsecho is en geen 100% garantie geeft op een gezonde baby.
Sommige afwijkingen zijn simpelweg niet te zien op een echo en andere afwijkingen zijn heel moeilijk op te sporen door middel van de echo. Naast afwijkingen wordt er tijdens deze echo ook gekeken hoe de baby groeit, waar de placenta zich bevindt en of er voldoende vruchtwater is.
De twintig weken echo wordt vergoed door de verzekering maar is zeker niet verplicht.
Indien er tijdens deze echo een vermoeden bestaat dat de baby een afwijking heeft dan kom je in aanmerking voor een vervolgonderzoek.
Voor meer informatie over de twintig weken echo verwijzen we naar de folder of naar de sites:
www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
www.prenatalescreening.nl

 

•

De vlokkentest wordt verricht tussen de 11e en 14e week van de zwangerschap waarbij met behulp van een dunne naald, meestal via de buikwand of vagina van de moeder, een kleine hoeveelheid placentaweefsel wordt afgenomen. Deze test wordt gedaan om met zekerheid vast te stellen of je ongeboren kindje een normaal chromosomenpatroon heeft en wordt alleen gedaan als hier een indicatie voor is. De uitlag is na ongeveer 2 weken bekend.
 

•

De vruchtwaterpunctie kan vanaf de 15e week van de zwangerschap worden uitgevoerd. Bij de vruchtwaterpunctie wordt er met behulp van een dunne naald door de buikwand van de moeder wat vruchtwater uit de baarmoeder afgenomen. Deze test wordt, net als de vlokkentest, gedaan om met zekerheid vast te stellen of je ongeboren kindje een normaal chromosomenpatroon heeft en wordt alleen gedaan als hier een indicatie voor is. De uitslag van de vruchtwaterpunctie is na ongeveer drie weken bekend.
 

Het risico van zowel de vlokkentest als de vruchtwaterpunctie is dat deze een miskraam kunnen veroorzaken. De kans op een miskraam ligt tussen de 0.5 en 1%.
De vlokkentest en de vruchtwaterpunctie vallen onder de prenatale diagnostiek en worden alleen aangeboden indien er sprake is van:
 

•

Een verhoogde kans op een erfelijke aandoening

•

Een verhoogd risico dat is geconstateerd tijdens een screeningstest of echo

• Zwangerschapsklachten

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam en kunnen onder invloed van o.a. je hormonen verschillende zwangerschapsklachten ontstaan. De meest voorkomende zijn:

 

•

Misselijkheid Vooral in de eerste drie of vier maanden van je zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en/of overgeven. Deze klachten worden veroorzaakt door een snelle stijging van het zwangerschapshormoon in je bloed. Niet eten maakt het vaak alleen maar erger.
Het advies is om te beginnen met een licht ontbijt en daarna verspreid over de dag kleine en lichte maaltijden te nemen. Blijf ook altijd goed drinken. Soms helpt gember tegen de misselijkheid.
 

•

Moeheid Onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron kun je in het eerste trimester een flinke vermoeidheid ervaren. Daarna neemt de vermoeidheid vaak af om in het derde trimester weer terug te keren. Dit heeft voornamelijk te maken met lichamelijke klachten oftewel de laatste loodjes van de zwangerschap. Geef gerust toe aan die vermoeidheid en probeer ook overdag je rust te nemen.
 

•

Vaak plassen Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je vaker moet plassen dan normaal.
De baarmoeder groeit en zo ontstaat er steeds meer druk op de blaas. Indien het vaker plassen gepaard gaat met onderbuikpijn of pijn bij het plassen laat dan voor de zekerheid de urine controleren bij de huisarts op een blaasontsteking; deze kan goed behandeld worden in de zwangerschap.
 

•

Bandenpijn De baarmoeder wordt op haar plaats gehouden door banden. Omdat tijdens de zwangerschap de baarmoeder groeit komt er steeds meer druk te staan op de banden. Dit kan pijnklachten als steken in de liezen, rug, onderbuik en bil/been veroorzaken. Vooral bij plotselinge en snelle bewegingen. Probeer dit zo veel mogelijk te vermijden. Soms helpt het de buik te ondersteunen en warmte heeft ook vaak een positieve uitwerking. Bandenpijn kan geen kwaad.
 

•

Brandend maagzuur kan ontstaan omdat de baarmoeder groeit en tegen de maag aan duwt.
Daarnaast werkt de kringspier tussen maag en slokdarm niet meer optimaal door de zwangerschapshormonen. Sommige voedingsmiddelen als koffie, koolzuurhoudende producten, vetten en sinaasappelsap kunnen de klachten verergeren. Vla en melk helpen vaak tegen brandend maagzuur.
Mocht dat niet het geval zijn dan mag je hiervoor ook medicatie gebruiken.
 

•

Obstipatie Tijdens de zwangerschap gaan de darmen trager werken, dit gebeurt onder invloed van zwangerschapshormonen. De ontlasting kan minder vaak komen en kan harder zijn dan dat je gewend bent. Goed blijven drinken en vezelrijk eten in combinatie met wat lichaamsbeweging is belangrijk voor de stoelgang.
 

•

Bekken/rug klachten Veel vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap klachten van de rug en het bekken. Vooral als de zwangerschap wat verder gevorderd is, verandert je gewicht en houding en is het bekken meer bewegelijk. Een juiste houding kan de klachten verminderen. Wij raden altijd aan contact op te nemen met een (bekken)fysiotherapeut voor advies en oefeningen.
 

•

Harde buik De baarmoeder is een grote spier die vooral aan het einde van de zwangerschap kan gaan samentrekken. Dit noemen ze een harde buik. Na een tijdje zal je buik weer ontspannen en voelt hij niet meer hard aan. Een harde buik is over het algemeen niet pijnlijk en zorgt niet voor ontsluiting. Een harde buik kan ook ontstaan door te veel fysiek inspannen of door drukte.
Het advies is dan om het rustiger aan te doen. Ook warmte helpt je buik te ontspannen zodat de harde buik zal afnemen. De frequentie van een harde buik is per zwangere verschillend. Indien een harde buik regelmatig om de vijf minuten voorkomt of pijnlijk is neem dan contact met ons op.
 

• Miskraam

Van alle zwangerschappen eindigt 10 % (1 op 10) in een miskraam. De medische term voor een miskraam is ook wel een spontane abortus en treedt vaak op in de eerste twee tot vier maanden van de zwangerschap. Een miskraam gaat vaak gepaard met buikpijn en vaginaal bloedverlies. Slechts bij 50% van de vrouwen met bloedverlies is er sprake van een miskraam, in de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak. De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd. Of je een miskraam hebt, is niet met zekerheid te voorspellen en wordt vaak met een paar dagen duidelijk.

Een miskraam wordt vaak veroorzaakt door een afwijking bij het ongeboren vruchtje. Daardoor kan het vruchtje niet meer groeien en wordt het afgestoten. De oorzaak hiervan is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Deze chromosoomafwijking is zelden erfelijk en meestal zijn er geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Een miskraam wordt niet veroorzaakt door lichamelijk inspanning.

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang, maar soms duurt dit nog een week of zelf een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de buik en neemt het bloedverlies toe zoals bij een hevige menstruatie. Om te controleren of er sprake is van een miskraam of om te controleren of de miskraam compleet is, kan er een echo gemaakt worden. Dit is niet altijd noodzakelijk en gebeurd in overleg met ons.

Neem in geval van bloedverlies en/of buikpijn altijd contact met ons op.

• Moeders voor Moeders

 

Moeders voor Moeders is een landelijke organisatie die mensen met vruchtbaarheidsproblemen graag willen helpen. Zij doen dit door urine van zwangere vrouwen te verzamelen. Uit deze urine filteren zij het hormoon HcG wat gebruikt wordt voor medicatie voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Meedoen kan vanaf de 6e tot de 16e week van je zwangerschap. Wanneer je je aanmeldt als zwangere bij ons in de praktijk zullen wij informeren of je wilt deelnemen aan Moeders voor Moeders. Uiteraard werkt Moeders voor Moeders zeer discreet en niemand hoeft te weten dat je meedoet.
 

Voor meer informatie ga naar de website van Moeders voor Moeders; zie ook onder de knop ‘Overige’

• Cursussen

Eenmaal zwanger kun je baat hebben bij enige vorm van een zwangerschapscursus. Een zwangerschapscursus heeft als doel te zorgen voor een goede conditie en je voor te bereiden op de geboorte van je kindje. Naast zwangerschapscursussen is het mogelijk om ook een cursus borstvoeding te volgen. Voor meer informatie over het cursusaanbod kijk onder de knop ‘Overige’.
 

 

 

  naar
boven